Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
[...] wzmaga glikolizę (rozpad glukozy; oksydację glukozy) zmniejsza glukoneogenezę. W procesie glukoneogenezy (zachodzącym głównie w hepatocytach oraz w nerkach) glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych) [...]
Często otrzymuję pytania o ten lub inny rodzaj treningu siłowego, plany dietetyczne czy farmakologiczne. Moje podejście jest proste, jeśli się na tym nie znasz, nie korzystaj z wątpliwych źródeł informacji (np. z filmów z Tik-Tok czy Instagrama). Najlepsze rodzaje diet, protokołów suplementacji, wspomagania farmakologicznego już dawno zostały [...]
Jeśli ktoś chciałby studiować filozofię, to powyższy temat jest doskonałą bazą do tworzenia kilkudziesięciostronicowych opracowań, rozważań naukowych. Niestety, nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Kolejne badania przynoszą sprzeczne rezultaty, a wiele zależy od wagi, wieku, profil hormonalnego, beztłuszczowej masy ciała, faktu czy proteiny [...]
[...] testosteronu enanthate może być sam olej (nośnik), zamiast oxandrolonu metanabol, zamiast nandrolonu np. testosteron propionate, zamiast SERM (tamoxifenu, clomidu) sama glukoza lub inne, nieaktywne związki, zamiast hormonu wzrostu wielokrotnie tańsze substancje, zamiast hCG inne związki. A jakie to ma znaczenie? Kolosalne. Metanabol może [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]
[...] z autoagresją ustroju i skutkuje brakiem insuliny. To znaczy, że te osoby do końca życia muszą brać insulinę, aby obniżyć poposiłkowy wzrost stężenia glukozy. W nadmiarze glukoza niszczy cały organizm. A czy oliwa z oliwek może obniżać stężenie glukozy? Tak. W eksperymencie podawano dwa posiłki mające 900 kcal, ~100 g węglowodanów, ~90 g [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
[...] na potencjalnie szkodliwy wpływ nawet niskiego do umiarkowanego spożycia napojów słodzonych np. cukrem, na markery ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak cząsteczki LDL, glukoza na czczo i hs-CRP w ciągu zaledwie 3 tygodni u zdrowych młodych mężczyzn, co ma szczególne znaczenie dla młodych konsumentów. Komentarz Podwyższone stężenie glukozy [...]
Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]
Od lat American Heart Association (AHA) zaleca regularne ćwiczenia aerobowe. Nie bez powodu aktywność fizyczna, która zwiększa tętno przez dłuższy czas, uruchamia adaptacje, które sprawiają, że serce staje się bardziej wydajną pompą. Dodatkowo ćwiczenia aerobowe rozluźniają wewnętrzne ściany tętnic i sprawiają, że tętnice są bardziej elastyczne. [...]
[...] dodatek również z mleczanów, które powstają w trakcie ciężkiego treningu. Oczywiście tłuszcze nie są tak optymalnym „doładowaniem” jak węglowodany np. o szybkiej kinetyce (glukoza, sacharoza, maltodekstryny, odżywki typu gainer (70%-80% węglowodanów + 20%-30% białka), odżywki typu bulk (50% węglowodanów + 50% białka), odżywek o zróżnicowanej [...]
Trening aerobowy może być niekorzystny w okresie budowania masy. Dzieje się tak poprzez różne mechanizmy. Przede wszystkim dłuższa aktywność aerobowa optymalizuje mięśnie i układ nerwowy do pracy o niskiej intensywności, długotrwałej. Stanowi to przeciwieństwo tego, co robisz na co dzień. Uczysz organizm korzystania z tłuszczów jako „paliwa”, a [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] składników miodu należą woda i węglowodany. Cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy t.j.: fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] są transportowane, a glicerol jest zużywany do ponownej estryfikacji lub do glukoneogenezy (w postaci fosforanu dihydroacetonu w wątrobie). W procesie glukoneogenezy glukoza powstaje np. z aminokwasów (biorą się np. z rozpadu mięśni), glicerolu (rozpad trójglicerydów) czy mleczanów (np. intensywna praca mięśni w warunkach beztlenowych). [...]
Często słyszy się, że kobiety nie powinny trenować siłowo tak samo, jak mężczyźni. Zgadzam się, gdyż większość mężczyzn XXI wieku bezproduktywnie spędza czas, skupiając się na ćwiczeniach izolowanych oraz maszynach, które często mają znikomy wpływ na poprawę masy, siły czy mocy mięśni. Kobiety oszczędzają glikogen? Tak, ale… W końcu chciałbym [...]
[...] mocy czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation [...]